Share

Prescription Math Calculation

by ant
(florence)

Rx: Drug K 300mg TID X30D.
In stock: 150mg Drug K Tabs.
How many tablets to fill this order?
A. 30
B. 60
C. 90
D. 180

Comments for
Prescription Math Calculation

Click here to add your own comments

Nov 26, 2011
It's really just intuitive!
by: GeneM

Rx: Drug K 300mg TID X30D.
In stock: 150mg Drug K Tabs.
How many tablets to fill this order?
A. 30
B. 60
C. 90
D. 180

This would be the math to fill the order assuming you have 300mg tablets on hand:

1 tablet * 3 times daily * 30 days = 90 tablets.

But you don't - so, what is the factor the above equation needs to be changed by to account for that?
Ask yourself what number of 150mg tablets (which you have on hand) equals the same amount of drug in a 300mg tablet. The answer, of course, is that two 150mg tablets provides the same amount of drug as one 300mg tablet. So, your new equation might look like this:

1 (150mg tablet) * 2 (equals a 300mg tablet) * 3 times daily (TID) * 30 days (X30D) = 180 tablets.

Oct 27, 2011
Easy Pharmacy Math
by: abdulsound

300/150=2
=2*3*30days=180tabs of 150mg

Sep 24, 2011
Anonymous Sept. 22 answer is correct
by: Anonymous


Rx: Drug K 300mg TID X30D.
In stock: 150mg Drug K Tabs.
How many tablets to fill this order?

Rx: Drug K 300mg three times a day for 30 days.
All they had were 150mg tabs. To get 300mg per dose you would have to double the 150mg tabs per dose. Do that three times a day and you have 6 tabs taken per day for 30 days. 30x6 = 180 tabs

Sep 22, 2011
the actual answer!
by: Anonymous

The correct answer is 180mg tablets. Since you need a 300mg dose and there are only 150mg tablets available, you would have to double the number of tablets that are being despensed.

The problem would look like:
300mg/ 1tab = 150mg/ Xtabs
Therefore X= 2 tabs

Which goes to:
2tabs/ dose = Xtabs/ 3dose
therefore X = 6 tabs

Which goes to:
6tabs/ day = X tabs/ 30 days
therefore X = 180 150mg tablets.

Sep 21, 2011
What I thought
by: Anonymous

I see that it is 3 times a day for 30 days but isn't it 300mg tid for 30 days and there are only 150mg tablets? So I thought it would be 2 of those 150mg tablets tid for 30 days.

So I thought it would be (2 of 150mg tablets) x (3 times a day) x (30 days) = 180 tablets

Sep 21, 2011
my two cents
by: Anonymous

They are simply asking how many pills will fill the order for a prescription that contains 3 tabs tid for 30 days the rest of the problem is there just to add confusion so the answer is 90. I hope that helps. Good luck I know I need some luck of my own.

Sep 21, 2011
Prescription Math Calculation
by: Anonymous

I don't get where you got the 3 x 30 from. Shouldn't the answer be D?

Sep 20, 2011
Drug K 300mg TID x 30 days. Instock 150mg Drug K Tab. How many tablet will be fill for this order
by: Anonymous

300mg/150mg x 90 = 180 tab
3 x 30 = 90
so the answer will be B

Click here to add your own comments

Join in and write your own page! It's easy to do. How?
Simply click here to return to Ask a Math Question






privacy